Som ett brev på posten.

Precis hemkommen från den viktiga matchen ÖSK - Finspång. Det slutade till slut med en vinst till ÖSK med 10-6. Väldigt skön seger för alla inblandade och runtomkring kan jag tänka mig. Jag tänkte innan att jag inte skulle skriva något inför matchen. Efter att jag började skriva så har det ju inte gått så bra för varken ÖSK eller Lillån. Så jag tänkte att jag skulle bryta den onda cirkeln och det fungerade ju. Kanske ska ta det som ett tecken.

Hursom så såg jag idag ett ovanligt taggat ÖSK. I några av de senaste matcherna har det sett lite uppgivet och tamt ut. Men idag så kämpade i stort sett samtliga under hela matchen, även om det vart lite avslappat i sista perioden då man ledde med 10-3. Det var en uppryckning som behövdes och fungerade för ÖSK. Man började se det gamla ÖSK. Full fart över hela planen och många mål. Nu ska det väl tilläggas att Finspångs målvakt inte var den bästa jag sett, men vi ska ändå inte ta bort något från ÖSK:s vinst. Jag blev väldigt glad att se kämparglöden som de visade idag och jag hoppas att detta är matchen då det vänder. En väldigt viktig bortamatch mot Hässelby i nästa omgång.

Anders Gabrielsson var riktigt het idag. Han mäktade med 4+1 och var allmänt riktigt bra hela matchen. Han tog också sin sedvanliga utvisning för snack som han brukar spara ihopp till i slutet av matchen. Men idag gjorde det ingenting och Gabrielsson var bland de tre bästa på planen.

Det kan nu inte ha ungått någon att man plockat upp Andreas "Beson" Åberg och Jimmie Carlsson från Axberg. Det stog bl a i NA för några dagar sen.

Jimmie Carlsson gjorde det bättre än vad vissa kanske hade väntat sig. Han anpassade sig bra till spelet och tempot i 1an och slet som en galning. Han sprang kanske lite väl mycket i början då det syntes att han var rejält trött i 3e perioden. Men han klarade av det bra och var farlig framåt och var nära på att göra mål ett par gånger.

Andreas "Beson" Åberg spelar sin första säsong som back, och som han har gjort det. Han belönas nu redan efter halva säsongen med en plats i ÖSK och det förtjänar han. Han har vart den bästa backen i Axberg under hela säsongen och han var riktigt bra idag. Han var lika smart, spelskicklig och stabil som vanligt och det verkade inte som att klivet från div. 2 upp till div. 1 berörde honom särskilt mycket. Javisst så märkte man att han ibland inte var helt inne i samma tempo, men han lyckades ändå hänga med riktigt bra. Jag har länge tyckt att ÖSK skulle behöva en back till och nu tror jag att man har en back som man kan bygga vidare på. Personligen så tycker jag att det var fel back som var bänkad idag. Men jag har ingen koll på vad orsaken var.

En annan spelare som ska ha ros idag bland alla de spelare som var duktiga idag är målvakten Mathias "Kocken" Söderström. Han var stabil och gjorde många viktiga räddingar. Finspång lyckades skjuta hela 58 skott på mål och 32 av dem var i 3e perioden. Hade inte Kocken räddat så många viktiga bollar så hade det kunnat sluta annorlunda idag även om ÖSK lyckades göra 10 mål.
 
Nu tappar ju dock Axberg sin bästa målskytt och sin bästa back. Men tack vare att Ludwig Wiss och Robert Thunell är tillbaka så ska man nog klara sig ändå. Douglas Johansson är på väg ner till Axberg från ÖSK och det verkar som att han kan spela redan nästa match borta mot Kungsör. Jag vet inte om det är någon mer på väg ner men det blir nog bra ändå.

En annan sak som såg bra ut idag var effektiviteten i avsluten som ÖSK saknat ett tag nu. Det kändes som att de gjorde mål på nästan allt ett tag. T ex 5 mål på 13 skott på mål i 2a perioden är bra gjort.

Utan att dra i en för hög växel efter bara en seger så hoppas vi ändå att detta var början på en ny trend och slutet på en gammal. Som sagt så har man Hässelby borta nästa och Hässelby har varit knepiga i år. De blandar och ger. De har duktiga spelare och har kapacitet att slå ÖSK som man gjorde förra matchen (då ÖSK kostade mig ca 4500kr i försvunnen oddsvinst till oddset 1.30). Men kan manta med sig det bra från den här matchen så borde ÖSK ha en riktigt bra chans. Tack för vinsten ÖSK, den behövdes!


/HJ

Helgen

ÖSK och Lillån förlorade igen tråkigt nog. Axberg däremot tog en viktig och skön vinst hemma mot Linköping. Axberg lyckades under den första halvan av matchen att pressa högt på mindre spelskickliga backar i Linköping. Linköping var sjukt uddlösa de första 40 minuterna. Men i sista perioden, som så många gånger förut, så kommer nerverna och den mentala biten och drabbar spelarna i Axberg. De har förlorat några matcher i år i sista perioden efter att haft en betryggande ledning. Men idag hade man oddsen på sin sida och man lyckades vinna med 5-4 efter ett par nerviga sista minuter. Axberg var helt klart värdiga vinnare och det såg redan stabilare ut med Ludwig Wiss och Robert Thunell tillbaka i laget. Lite ros till Mattias Gagnert som gjorde det bra. Även Ludwig Wiss och Andreas Åberg ska ha ros. Andreas Åberg var riktigt trygg bakåt och var även farlig framåt.

Jag vill även tacka Axberg för lite extra pengar såhär innan jul.

Axberg hade ett sjukt överodds på 2.90 och Linköping spöade precis Onyx till 1.90. Vi tackar Nordicbet för 5.51 i odds.

Ja just ja, jag skulle ju gå på ÖSK Dam men det blev tyvärr inte så. Kul att de vann med de klara siffrorna 11-2 i alla fall.


/HJ


Vaknat ur hibernationen och i helgen är det innebandy!

Ja, då fick man ett välbehövligt avbrott från innebandyn i Örebro och är tillbaka optimistisk igen. Allt snack om att vissa i ÖSKs trupp och ledning på allvar tyckte att Lillån skulle vika ner sig och GE ÖSK poängen är det fjantigaste jag hört på länge. Om det är 100% sant vet jag inte. Men det är vad jag hört i alla fall. Det är dock inte Lillåns fel att ÖSK har varit en stor besvikelse för hela innebandy Örebro och inte skrapat ihop fler poäng. Nej, lägg ner energin på att ta er upp ur träsket istället ÖSK. Den nuvarande situationen håller inte. Det finns en möjlighet att det vid nästa derby, som är sista omgången, är ombytta roller. Ger ÖSK Lillån poängen då? Ytterst tveksamt. Det finns också en möjlighet att båda slåss för livet vid nästa derby. Det kommer bli en match att minnas isåfall.

Jag blev precis upplyst om en sann sak när det gäller kval till nästa års Allsvenska. Det ser ju ut som att det är en fördel att komma 9a och inte 8a. 8an kommer antagligen att få möta ett storsatsande Hammarby medan 9an får möta vinnaren i Axbergs div.2. Då denna säsongs div. 2 mellersta svealand håller den lägsta nivån på länge så måste det vara en klar fördel. Jag undrar hur lag som ligger mellan plats 8 och 9 inför sista omgången kommer att fundera.

1:an Div 2 Östra Svealand – 8:an Div 1 Mellersta
1:an Div 2 Mellersta Svealand - 9:an Div 1 Mellersta

Nu såhär vid juletider så ska jag faktiskt ta mig ner och kolla på ÖSK Dam - Linköping! Ja, ta mig tusan, det ska jag. Därefter har vi Axberg - Linköping Ungdom. Två gånger Örebroseger blir det dessutom! Jag är helt säker på att Axberg vinner. Linköping har inte övertygat mig och med en återvändande Ludvig Wiss i laget plus en lumpenfri Robert Thunell så ska det gå vägen. Den här gången kanske även Fredrik Backström kan få ledigt från jobbet och kan vara med och spela.


*borttaget*


/HJ

Derbyt

Ja, vilket derby vi fick till slut. I första och andra perioden, särskilt i första, så var det lite trevande spel och inget av lagen riktigt vågade ta kommandot över matchen. Lillån visade dock upp ett riktigt tight och effektivt försvarsspel. Jag blev positivt överraskad. Särskilt då man saknar 2 ordinarie backar. Över hela matchen så kändes det som att Lillån var mycket mer taggade än ÖSK. Lillån var snabbare in i situationer och kämpade mer över hela planen. ÖSK kändes vilsna under längre perioder av machen. Lillån stängde deras kontringar och det är ett av ÖSK:s farligaste vapen. En annan sak som gick emot ÖSK idag var att Robin Sjöberg hade en tung dag på jobbet. Han hade en dålig dag och det händer alla. Men det var inte mycket som satt förutom den fina assisten till Sörman. En annan sak ÖSK hade problem med var att de tog lite väl många utvisningar. Javisst, både Lillån och ÖSK fick på sig ett antal diskutabla utvisningar och det kändes inte som domaren var på topp. Men ÖSK kunde ha hållt sina huvuden lite kallare. I tredje perioden så började känslorna svalla från båda lagen och det blev till slut en väldigt underhållande match.

Nu är ju frågan om det var bra eller dåligt att Lillån vann. Idag unnar jag Lillån en vinst då de förtjänade det. Men ÖSK ligger ännu sämre till nu och det ser värre och värre ut. Kanske är det bästa att alla lagen spelar i den nya div. 1 nästa år? Då kanske folk där uppe kan inse att det är dags att satsa om.


Jag tänkte köra en liten NHL-inspererad top 3 lista denna vecka. Det innebär att jag utser de 3 som jag tyckte var bäst i respektive lag.

Lillån

+++ Robin Jatko
++   Joel Ekberg
+     Daniel Fälted

Någon som precis hamnade utanför var nyförvärvet Frid som skötte sig riktigt bra.

ÖSK

+++ Johan Asmus
++   Simon Lindroos
+     Villiam Aspegren

Hade svårt att hitta 3st som jag tyckte var i ÖSK idag. Men de här 3 var de bästa i mina ögon.


Någon som hade koll på publiksiffran? Hörde dem aldrig säga den. Jag hoppas att matchen gav publiken mersmak och att det dyker upp fler på matcherna.


/HJ

Derbydags

Ojojoj, ingen lär ju ha räknat med detta tabelläge vid denna tidpunkten. Om det var någon som förustpådde detta inför säsongen så är det bara att ta av sig hatten. Som ni antagligen vet så ligger ju både ÖSK och Lillån under strecket. ÖSK ligger ju lite bättre till med sina 9 poäng, jämfört med Lillån som bara har 1 poäng. Detta gör att detta möte blir viktigare än någonsin för båda lagen. Frågan är ju dock vilka man vill ska vinna? Om vi utgår ifrån att man är helt neutral och inte känner mer för något av lagen. Vad är bäst för innebandyn i Örebro? Om Lillån vinner så tar de ett steg närmare att rädda sitt kontrakt. Även om det är en lång väg att vandra. Men om ÖSK vinner så tar de sig över strecket och har en bra möjlighet att hålla sig kvar. För optimisterna så är det väl bäst att Lillån vinner då man isåfall tror på att ÖSK klarar sig kvar ändå. Det är ju ändå 33 poäng att spela om efter denna match.

Jag vet faktiskt inte vart jag ställer mig. Jag är i alla fall varken naiv eller en optimist. Jag räknar inte kallt med att något av lagen ska vända den negativa trenden och börjar plocka poäng efter jul. Det verkar vara den allmänna åsikten. Men vad är det som säger att de kommer att göra det? Goda intentioner? Det brukar bli så? Är man ett bottenlag första halvan så brukar man bli ett bottenlag efter andra halvan också. ÖSK ligger på gränsen och kommer att få kämpa för varje poäng. Ju längre tid som går ju mer press kommer de att få på sig. För Lillån ser det mörkt ut.

Frågan är om vi kommer att få se en tillknäppt tillställning där båda lagen är rädda för att gå framåt. Eller om de låter fåglarna flyga och kör på i sann derbyanda. Det ska bli kul att se.

Lillån kan mönstra i stort sett en ordinarie trupp, vad jag har hört. Daniel "Äppel" Eriksson opererade som sagt sitt korsband igår, fredags, och kan uppenbarligen inte delta. Rickard Ross är fortfarande skadad och kommer ej att spela. Det innebär att som så många gånger förut så lider Lillån av en backkris. Visst, man har hyffsade nödlösningar med spelar som går ner till en backposition. Men Äppel och Ross är TUNGA avbräck. Man värvade tydligen en center från Nerike för ett par veckor sedan. Magnus Frid som övergett det sjunkande skeppet Nerike för ännu ett skepp ute på djupt vatten. Varför man värvar en center när man behöver backar? Ja, fråga inte mig. Jag ställde mig samma fråga redan när säsongen började och alla de nya spelarna som skulle gå till Lillån aldrig kom. ÖSK:s trupp har jag som vanligt mindre koll på.

Axberg spelade nyss klart sin match. Man hade som så många gånger förr under de senaste säsongerna en ledning under den första hälften av matchen. Men som så många gånger förr så tappar man det den andra halvan. 3-1 ledning av Mattias Gagnert i den 11e minuten av andra perioden blev till slut en 4-5 förlust då lagkaptenen Daniel Åberg tydligen tyckte att det var lämpligt att gå in och ta en 2 minuters utvisning med 2.5 minuter kvar av matchen. Det resulterade i ett insläppt mål i boxplay och ännu en förlust. Jag kan ju i och för sig inte säga allt för mycket om hur hans utvisning såg ut, men på pappret så ser det ju dumt och orutinerat ut. Strecket börjar sakta men säkert närma sig för Axberg.

Väl mött i Idrottshuset imorgon. Jag hoppas att många kommer för att kolla på matchen. Jag säger väl kryss då för att fortsätta hålla mig neutral då jag inte vet vilka jag vill ska vinna eller vilka jag tror kommer vinna. 6-6 efter en sen kvittering av Elenstrand framför mål.


/HJ

RSS 2.0